Safa Değerler Eğitimi - SADEM

Anne Kur’an-ı Kerim’im Nerede?

         Çocukluk çağı bireyin karakterinin oturması bakımından oldukça önemlidir. Toplumun en küçük bireyi olan aile ve ailenin en küçük bireyi olan çocuk aslında toplumun çekirdeğini oluşturur diyebiliriz. Bu bakımdan yanlış ve baskıcı bir eğitim vermek çocukta din duygusunun körelmesine hatta çocuğun dinden soğumasına neden olabilir.

          Çocuk düşünmeden samimi bir şekilde inanan masumiyet abidesidir. İşte böylesi bir dönemde çocuğun dimağına yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i yerleştirmek topluma ve ailesine faydalı, inançlı bir müminin yetişmesi için çok başarılı bir ilk adım olacaktır.

       Peki, birey Kur’an-ı Kerim ile ne zaman ve nasıl tanışır?

  • Aileden alınan ilk eğitim.
  • Okulda görülen eğitim.
  • Veya ileriki hayat döneminde karşılaşacağı herhangi bir olay veya kişinin etkisinde kalarak tanışmış olur.

Tabi ki ileriki dönemin ne getireceğini bilemediğimizden böylesi bir durum işi şansa bırakmaktan başka bir şey olamaz. O halde diyebiliriz ki çocuk en güvenilir bilgiyi anne babasından veya doğru bir eğitimci sayesinde okuldan veya kurslardan bulacaktır.

Çocuklarına Kur-an öğretmek isteyen ebeveynler veya eğitimcilerin genelde ilk düşündükleri Kur-an öğretmeye nereden başlamak oluyor. Hâlbuki ilk düşünülmesi gereken çocuğa Kur’an-ı Kerim’ i nasıl sevdirebilirim olmalıdır.

 

Çocuklarımıza Kur’an-’ı Kerim ‘i Nasıl Sevdirmeliyiz?

                Bazı psikologlara göre 4 yaş çocukların dini alandaki altın çağıdır. Kur-an alfabesi öğrenmek için ideal yaşlar 4-5 yaşlarıdır. Daha öncede başlanabilir. Ancak çok küçük yaşta böyle bir eğitime tabi tutulan çocukta ileriki dönemlerde farklı sorunlar oluşabilir.      

                  Çocukluk yıllarında inanma ve bağlanma anne babaya olduğu kadar Allah’a, Peygambere ve Kur’an-ı Kerim’e de o derece fazla olmalıdır. Onlara Peygamber efendimizin ve diğer Peygamberlerin hayatlarından bilhassa çocukluk dönemlerinden çokça bahsetmek ilgiyi artıracaktır. Namaz kılarken yavrularımız nasıl bizi taklit ediyorsa Kur-an’ Kerim’i sesli ve birlikte okumakta onlarda ayrı bir heyecan ve özgüven oluşturacaktır. Çocuklarımıza hiçbir zaman ‘’ben okumuyorum ama sen okumalısın’’ diyemeyiz.

         Son olarak dijitalleşme çağında çocuklarımızın vaktini boşa harcamalarına izin vermemeliyiz. Verimsiz geçirilen zaman çocukta Kur-an-ı Kerimden soğumaya ve uzaklaşmaya da sebep olur. Demek oluyor ki çocuk için Kur’an-ı Kerim’i öğrenmek, yılın belli bir döneminden ziyade her dönemi için ideal olacaktır. Onlara Kur’an-ı Kerim’in mukaddesatındaki yaşamı öğretirsek onlarında bize soracakları şey, ‘’Anne Tabletim nerede?’’ yerine ‘’Anne Kur’an-ı Kerim’im nerede?’ olacaktır

NESLİHAN DEĞER

DEĞERLER EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ

0541 380 72 32