Safa Değerler Eğitimi - SADEM

Çocuklarda Dini ve Manevi Eğitim

 

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

 

Gözümüzün nuru, Allah’ın bize bir hediyesi ve bazen de imtihan vesilesi olan yavrularımıza dini ve manevi eğitimi nasıl vermeliyiz?

İslâm’da din eğitimi, bir açıdan bakılırsa çocuk doğduktan itibaren başlamaktadır. Ebeveynler çocuğun doğumundan itibaren eğitimin başladığı bilinciyle hareket etmeli ve çocuğun duygularını, düşüncelerini, bedeni gelişimini, Rabbine olan yakınlığını, ileride olgun bir iman sahibi olup olmamasını etkileyecek her şey eğitimin konusu olduğunu unutmaması gerekir.

Aile ve çevre faktörünün etkin olduğu özellikle çocukluk döneminde çocuklar çevresinden edindiği ilgi,tutum ve davranışlarını daima hafızasında tutmaktadır. Özellikle bu yaşlarda kelime hazinesi genişler ve ebeveynlerinin kullandıkları kelimeleri kendiside kullanmaya başlar. İşte bu noktada ebeveynler kullandıkları kelimelere daha dikkat etmeliyiz. ‘Çocuk bu ne anlar’ anlayışının hatalı ve yanlış bir anlayış olduğunu burada kavramaktayız.

Anne ve baba bunun yanı sıra Peygamber efendimiz (sav)’in ‘çocuğu olan onunla çocuklaşsın’[1]  tavsiyesine uymalıdır. Ona merhamet göstererek korkutmadan birlikte etkinlikler yaparak vakit geçirmeli ve şefkat ve sevgisini gizlemeden oynamalıdır.

Unutulmamalıdır ki ; Çocuk, sevgiden, sevilmekten  onunla oyun oynadığımızdan şımarmaz. Onu şımartan asıl şey,“Hayır!” diyememek ve onun sınırsız isteklerini hemen yerine getirmektir.

Bizlere en güzel örnek olan fahri kainat efendimizin hayatına baktığımız zaman çocukları oynamaya, eğlendirmeye teşvik etmesinin yanı sıra, kendisinin de çocuklarla bizzat oynadığı, torunlarını omuzlarına ve sırtına bindirdiği, böylelikle onları güldürüp eğlendirmesi[2] oyun konusunun önemini bütünüyle ortaya koymaktadır.

Dünya hayatının süsü, meyvesi olan yavrularımızın bizleri taklit ettiğini elbette bilmekteyiz. Dini ve manevi eğitimde çocuklarımıza rol model olamaz onlarla birlikte ibadet ve dini ritüellerimizi yerine getirirken birliktelik sağlayamazsak dini ve manevi eğitim konusunda başarı sağlayamayız. Onlara hem ibadetleri anlatmalı aynı zamanda onunla birlikte tatbik etmeli yapılan ibadetler sonucunda tebrik edip, küçük hediyelerle birlikte ödüllendirmeliyiz.

Kısaca kelimelere döküp izah etmemiz gerekirse çocuğumuz dini ve manevi eğitimini ailesiyle birlikte sevgi, anlayış,düzen, merhamet ve disiplinli bir ortamda devam ettirmeli ve ailesini rol model olarak almalıdır.

Gayret bizden Tevfik Allah’tandır.

AHMET ALPER ERDOĞDU

DEĞERLER EĞİTİMİ ÖĞRT.

 

[1] Deylemî, III, 513

[2] bk. Şevahid-ün Nübüvve, Mevlânâ Abdurrahman Câmî.

0541 380 72 32