Safa Değerler Eğitimi - SADEM

KİŞİ SEVDİĞİNE BENZER O HALDE BİZ, KİME BENZİYORUZ?

Bir hadis-i şerifte Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “İyi arkadaşla kötü arkadaş misk taşıyan kimse ile körük üfüren kimse gibidir. Misk taşıyan, ya sana onu ikram eder, yahut sen ondan (miski) satın alırsın ya da ondan güzel bir koku duyarsın. Körük üfüren kimse ise ya elbiseni yakar, ya da ondan kötü bir koku duyarsın!” (Müslim, Birr, 146)

İnsan kimi sever ve kiminle beraber olursa, onun hâli ile hâllenir, kişi sevdiğini rol model olarak alır. Kendisinin, oturması, kalkması, yemesi ve içmesi hatta konuşma şekli bile sevdiğine benzer.

Bu hususa dikkat çekmek için Peygamberimiz Hz Muhammed Mustafa (sav) "Kişi arkadaşının dini üzeredir" ve bu yüzden her biriniz, kiminle dostluk ettiğine dikkat etsin”  buyurarak, modern eğitimde önemine dikkat çekilen akran eğitiminin de ne denli önemli olduğuna vurgu yapmış, kiminle arkadaşlık etmemiz gerektiğini de böylece bizlere öğretmiştir.

Rabbimiz ayet-i kerimede “Salih ve sâdıklarla beraber olun.” (Tevbe/119) diyerek dostluk ve arkadaşlıktaki bu önemli kriterlere dikkat etmemizi emretmiştir.

Nitekim taklit edilen davranış helâl mi, haram mı; hak mı bâtıl mı bilinmesi gerekir. Körü körüne taklit, bir müslümanın inancına da, şahsiyetine de yakışmaz.

Ahzab suresi 21. ayette "Andolsun, Allah'ın Resulünde sizin için; Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah'ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır." buyurularak güzel örneklerden hayatımıza nakış nakış işlememiz gerektiği emredilmiştir.

Önümüzde, Sevgili Peygamberimiz ve O’nun yetiştirdiği, her biri yıldız şahsiyet olan Ashâb-ı Kiram efendilerimiz model olarak dururken, biz kime benziyoruz diye kendimize sormamız gerekmektedir.

Bizler evlerimizdeki lüks ve ihtişam ile kime benziyoruz?

Giyindiğimiz Kılık-kıyafetlerimiz ile kimi anımsatıyoruz ?

Biriktirdiğimiz dünyalıklar ile kime fayda sağlıyoruz?

İbadet hayatımız ve ahlakımız ile kime benziyoruz?

“(Ey habibim!) De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki  Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.”(3)

Peygamberi sevme iddiası çok ciddi bir iddiadır. Allah’ın emir ve yasaklarını ciddiye almayan kişi, peygamberi sevdiğini ne kadar çok söylerse söylesin, o sevgi, lafta bir sevgidir. Zira Peygamberi sevmek ,Allah’ın emir ve yasaklarına uymayı gerektirir.

Bizler hal, hareket, tavır ve üsluplarımızla, ne kadar peygamberi bir ahlaka sahibiz bunu düşünmeliyiz  ve  yaşantımızda her zaman Peygamberimizin ahlakı , üslubu, olaylara bakış açısı bizde hayat bulmalı ki hata yapmadan Allah(cc)'ın razı olduğu bir hayat sürelim ve kurtuluşa erenlerden olalım.

 

Zehra EROĞLU

DEĞERLER EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ

0541 380 72 32