Safa Eğitim Kurumları Rehberlik - SAREH

Çocuğum Ekran Bağımlısı mı ?

Kıymetli Velimiz ,

Özellikle pandemi döneminden sonra şu ifadeyi çok duyar olduk : “Çocuğum bilgisayarın, tabletin, televizyonun ve telefonun başından kalkmıyor. Saatleri geçiyor fark etmiyor. Acaba çok mu zaman harcıyor ?”

Pandemi dönemiyle birlikte evde uzun vakit geçiren çocuklar teknolojik aletlerin başında daha çok zaman geçirmeye başladı. Ebeveynlerin kaygısı da bununla birlikte arttı. Bu dönemde çocuklara uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte çocuklar evde nasıl zaman geçireceklerini bilemez duruma geldiler. Hâl böyle olunca ebeveynler kaygı duymaya başladı. Böyle durumlarda öncelikle ebeveyn olarak sakinliğimizi korumaya çalışmalıyız. Bu sürecin bütün çocuklar açısından zor geçen bir süreç olduğunu kabullenmeli ve kendimizi bu konuda telkin etmeliyiz. Ne kadar sakin kalabilirsek süreci yönetmemiz o kadar kolay olur. Çocuğumuzla karşımızda büyük bir insan varmış gibi iletişime geçersek çocuk kendine saygı duyulduğunun farkına varır. Peki bu durumdaki çocuklar için neler yapılabilir?

1) Ev kuralları belirlenebilir.

2) Kurallara ev içindeki bütün bireylerin uyması sağlanabilir.

3) Bu kuralların içinde ekran süresi günlük bir saati geçmemelidir.

4) Çocuğumuzla ev içi aktivitelerin süresi arttırılabilir.

5) Çocuğumuzun ilgileri belirlenip ona göre etkinlik belirlemek her zaman daha yararlı olacaktır.

6) Aile yürüyüşleri yapılabilir.

7) Çocuğun arkadaşlarıyla vakit geçirmesi sağlanabilir.

Ve her şeyden önemlisi çocuğa en güzel örnek anne ve babasıdır. Siz ekranlardan ne kadar uzaklaşırsanız çocuğunuz da o ölçüde uzaklaşacaktır. Ayrıca çocuğunuzun ekranda neyi ne kadar izlediği ya da hangi oyunu oynadığı önemli kriterlerdendir. Çocuk ne izlerse ne görürse o yöne yönlenebilir. Yapılan araştırmalara bakıldığında şiddet içerikli oyunlar oynayan çocukların şiddete yöneldiği, süre konusunda sorumsuzluk sahibi oldukları gözlemlenmiştir. Hep olumsuz yönlerinden bahsettiğimiz teknolojik aletlerin bazı olumlu yönleri de vardır. Zamanı sınırlı tutularak oynanan oyunlar çocukların el göz koordinasyonunun gelişmesine, çoklu becerilerinin artmasına yol açmaktadır. Son olarak ekran süresini ayarlayarak, ev içi aktiviteleri arttırarak ve en önemlisi çocuklarımızı dinleyerek onlarla yeri geldiğinde arkadaş yeri geldiğinde anne baba olarak her türlü zorluğun üstesinden gelebiliriz. Unutmayın! En iyi eş sizin eşiniz, en iyi çocuk sizin çocuğunuzdur…

SETENAY GİZEM BERÇİK

SAFA KOLEJİ İLKOKUL REHBER ÖĞRETMENİ                                                             

0541 380 72 32