Anadolu Koleji Rehberlik - SAREH

SINIF ÇOCUĞUNA DERS ÇALIŞTIRMA YÖNTEMLERİ

İlkokul dönemi çocuklar için eğitimin temel taşlarının oturtulduğu çocuğun okula okul yapısına ve okula karşı bakış açışının geliştiği bir dönemdir. İlkokuldaki ana hedefimiz öncelikle çocuğa okulu sevdirmek olmalıdır. Çocuk uzun yıllar öğrenim hayatına devam edeceği için okula karşı hangi duyguları besleyerek başlarsa öğrenim hayatı boyunca aynı şekilde devam edecektir.

 

Yeni ortam yeni kurallar bir de üstüne eklenen sorumluluklarla çocuklar derslerden kolay soğuyabiliyorlar. Derslerden soğuyan bir öğrenciyi derslere yeniden ısındırmak,ödev yapma alışkanlığını yeniden kazandırmak zor olabiliyor.

 

Peki bu süreçte ebeveynler çocuklara karşı nasıl davranmalı ;

  • Çocuklar bu yaş grubunda gördüğünü yapmaya elverişlidir. Sizden ne görürlerse onu yapmaya meyillidir. Örneğin çocuğa ödevini yap deyip siz televizyon izlerseniz olmaz. O ders çalışırken yardımcı olmalı veya yanında kitap okumalısınız ki dikkati dağılmasın.
  • Çocuğun kendi otokontrolünü geliştirmesini sağlayın. Mesela 30 dk ders çalışma süresini kendisinin tutmasını sağlayıp düzeninin kendisinin oluşturmasına izin vermelisiniz.
  • Ders çalışma sırasında motivasyonunu yüksek tutun. Yapamadığı durumlarda yapması için teşvik edin. Hırslı değil ama yapması için azimli olmasını sağlayın.
  • Sabırlı olun. Çocuklar ilk harfleri okumada yazmada kalem tutmada zorluk yaşayabilirler. Öğretmeninden de yardım alarak ilerlemesini sağlayın.

 

  • Okulda öğretmenin harfleri verme düzenine göre ilerleyin. Öğretmenler ne derse aynısını yapmaya çalışın.

 

  • Harfleri ses olarak verin hece olarak vermeniz çocuğun aklında karışıklığa neden olacaktır.

 

  • Tepkileri değişir ağlarsa hırçınlaşırsa o anın geçmesini bekleyin.Bu tepkileri verdiğinde ani tepki verilirse bunu ilerleyen dönemlerde kullanmaya başlayacaktır. Bu sebepten dolayı sakin kalarak o anın geçmesini bekleyelim.

 

 

SETENAY GİZEM BERÇİK

İLKOKUL PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN

 

0541 380 72 32