Safa Eğitim Kurumları Rehberlik - SAREH

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

Başarılı bir hayat için ne yapmak gerekir? Hangi çalışma sistemini hayatımıza oturtmak gerekir? Sadece çalışmak başarı için yeterli midir?

Geçmişten günümüze kadar bu gibi sorular için tek reçete sunuluyordu :‘ çok çalışmak ‘ ama artık günümüzde bu kavram yerini ‘ etkili ve verimli çalışmaya ‘ bırakmıştır.

Başarılı olmak istiyorsak çalışmaya ayırdığımız vakti etkin kullanmalıyız. Çok çalışmak yerine zamanı iyi planlayarak etkili çalışma yapmalıyız.

 

Peki verimli bir ders çalışma sureci nasıl olmalıdır?

-Yapacağımız çalışmadan verimli bir sonuç elde etmek istiyorsak öncelikle kendimize bir ‘amaç-hedef’ belirlemeliyiz. Amacı olmayan bir çalışma rüzgarda yönünü kaybetmiş gemiye benzer, hangi yönde nereye gideceği bilinmez. Bu nedenle amacımız varsa başarmak için bir nedenimiz de var demektir.

-Çalışma mutlaka bir plan ve program dahilinde olmalıdır. Bu plan günlük, haftalık ve dönemlik olmalıdır.

-Çalışma, zaman dilimlerine bölünerek yapılmalıdır. (45 dk. veya 60 dk. ideal sürelerdir.) Uzun vadede çalışmak dikkati ve konsantrasyonu zayıflatır. Böylece ‘tam öğrenme’ sekteye uğramış olur.

-Çalışma ortamı öğrenmeyi kolaylaştıracak şekilde düzenlenmelidir. Çalışma odasının ışığı iyi ayarlanmalı loş ışıktan uzak durulmalıdır. Odanın ısısı ne cok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Çalışma masasında çalışılmalı sandalye ise çok yumuşak veya çok sert olmamalıdır. Mümkün olduğunca hep aynı ortamda ders çalışılmalıdır. Çalışma odasında televizyon, tablet, yiyecek gibi dikkati dağıtacak şeyler olmamalıdır. Uzanarak, yatarak veya kaykılarak çalışma yapılmamalıdır.

-Çalışma yapılırken not tutulmalıdır. Bu sayede katılım aktifleşir, odaklanma gerçekleşir böylece unutma önlenmiş olur. Öğrenme konusunda yapılan bir araştırmada ortalama bir öğrencinin okuduğunun ancak yaklaşık % 20 sini hatırlayabildiğini ortaya koymuştur. Eğer malzeme önce okunur sonra dinlenirse hatırlama düzeyi yaklaşık % 40 a çıkmaktadır. Okuduktan sonra dinlenilen malzeme aynı zamanda yazıldığı taktirde hatırlama oranı % 60 a çıkmaktadır.

-Aktif dinleme yapılmalıdır.

-Özet çıkarma yapılmalıdır. Okuduğunu anlamanın somut göstergesi özet çıkarmadır.

-Hızlı ve etkili okuma yapılmalıdır.

-Belleği güçlendirme

-Güdüleme ( sen yapabilirsin )

-Tekrar yapma

-Derse hazırlıklı gelme

Aktif öğrenmeyi olumsuz etkileyen süreç unutmaktır. Peki bu unutmanın nedenleri nelerdir:

-Yetersiz öğrenme ve eksik kayıt

-Tekrarlanmadığı için izlenim kaybolması( silinme)

-O izlenime başka izlenimlerin karışması (bozulma)

-Hatırlamaktan hoşlanmadığımız durumların bastırılması

Unutmayı azaltmanın yolları :

-Zorlandığınız dersi bir kenara atmayın

-Konuları biriktirmeden çalışın

-Önemli yerlerin altını çizin

-Başaracağınıza güvenin

Unutmayın !!!

Başarılı insanın daima bir planı, başarısız insanın ise daima bir mazereti vardır.

 

                                         

MERVE KOLEJİ REHBER ÖĞRETMENİ

          HATİCE TOPAKTAŞ

0541 380 72 32