Anadolu Koleji Rehberlik - SAREH

YALAN SÖYLEYEN ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALI?

Yalan söyleme ister yetişkin ister çocuk olsun her bireyde görülen davranıştır. Çocuğun yalan söyleme davranışı onun için gelişimsel açıdan hazırlık sürecidir. 4-17 yaş arasında görülen davranış 17 yaş sonrası azalmaya başlar.

Okul öncesi dönemde başlayan durum ebeveyn davranışlarına göre şekillenir.Verilen tepkiler çocuğun yalan söyleme davranışını devam ettirmesine ya da unutmasına sebep olur.

Peki böyle durumlarda ebeveynler ne yapmalı  ?

  • Sakin ve sabırlı olun.

Çocuklara verilen aşırı tepkiler çocuğu belirli bir süre sonra yalan söyleme davranışına itmektedir. Çocuğunuzun yaptığı hata karşısında verdiğiniz olumlu hafif ses tonuyla olan tepkiler onu bir daha yalan söyleme davranışından uzaklaştıracaktır.

 

  • Cevabını bildiğiniz sorular sormayın.

Çocuğunuzun ödevini yapmadığını bildiğiniz halde ‘Ödevini yaptın mı ?’ diye sormayın. Birlikte bu durumla ilgili ne yapabiliriz onun yoluna bakmalıyız. Böylelikle çocukla orta yol bulunmuş olup çatışmaları engellemiş oluruz.

 

  • Önyargılı Olmayın

Yalanını yakalamak için çocuğunuza imalı sorular sormayın. Dediği cümleleri açık şekilde ifade etmesini sağlayın.

 

  • Hatalarından Ders Çıkartmasına Fırsat Verin

Hatalar en büyük yol göstericidir. Sakinliğinizi ne kadar korursanız çocuğunuz sizinle orta yol bulacak ve hatasını anlayacaktır. Bir bakışınız bile vereceğiniz sert tepkiden daha iyidir. Çocuğunuza yönlendirici sorular sorarak beyin fırtınası yapmasını sağlayın. Böyle yapmak çocuğunuzun yalan söylemek yerine dürüst olmasını sağlayacaktır.

 

Ayrıca çocuğunuza sevginizi gösterin. Çocuğunuza güvenin ve örnek olun.Unutmayın onun örneği sizsiniz onun hayat boyu yol göstericisisiniz

 

SETENAY GİZEM BERÇİK

 

0541 380 72 32