Safa Foreign Languages - SFL

Safa Eğitim Kurumları Yabancı Diller

BİREY BAZLI EĞİTİM MODELİ

 

Birey Bazlı Eğitim Modeli, öğrencilerin öğrenme biçimlerdeki bireysel farklılıkları belirlemeyi ve bu farklılıkları baz alarak öğretim sürecini planlamayı hedeflemektedir. Kişilerin öğrenme tarzları, onların parmak izleri kadar özeldir. Bu öğrenme tarzları ne kadar iyi bilinirse, öğrencilerin başarılı bir öğrenim tecrübesi kazanmasına o kadar katkıda bulunabiliriz. Bir sınıfta yavaş ve hızlı öğrenen öğrenciler vardır. Sınıftaki öğrenci sayısı arttıkça öğrencilere ayrılan süre doğal olarak azalır.

Ayrıca öğrenciler arasındaki bireysel farklılıklarda sınıfın tamamının aynı anda öğrenmesini engellemektedir. Böyle bir sınıfta, bazı öğrenciler hemen, bazı öğrenciler daha geç ve bazı öğrenciler de hiç öğrenememektedir.

Tüm bu olumsuzlukların giderilebilmesi için öğretimin bireyselleştirilmesi gerekir. Çünkü her öğrencinin özel ders aldığı (öğretmen-öğrenci birebir) durumlarda öğrencinin başarısı da öğrenme düzeyi de yükselir. Bunu temel alarak öğretmenin de öğretimi mümkün olduğunca bireyselleştirmesi gereklidir. Her öğrencinin ilgi, yetenek ve yeterlilikleri süreç içerisinde sistematik olarak izlenerek öğrenme şekilleri saptanır; program sürecinde desteğe ihtiyaç duydukları alanlar tanımlanarak geliştirmeye yönelik ders içi ve ders dışı bireysel ve grup çalışmaları planlanır, uygulanır. Her bir öğrencinin gelebileceği en üst seviyeye ulaşmaları hedeflenir.

Bunun için sınıfta benzer özelliklere sahip olan 3-5 kişilik küçük homojen gruplar oluşturmalıdır. Bu gruplarda öğrenme, öğrencilerin etkin olduğu bir yapıya sahip olmalıdır. Öğretmenin rolü gruplara rehberlik etmektir. Bu tekniğe göre;

  • Her öğrencinin öğrenme hızı ve düzeyi kendine özgüdür,
  • Öğrenci merkezlidir,
  • Öğrenciler bireysel çalışmalar ve ödevler yaparlar,
  • Öğrenci öğretim etkinliğine aktif olarak katılır,
  • Gruplardaki öğrenciler nasıl öğreneceklerini kararlaştır ve sorumluluk alırlar,

Bu gruplardaki öğrencilerin bireysel gereksinimlerini karşılamaya dönük olarak, dönüşümlü günlük çalışma, becerileri geliştirme, planlı grup çalışması yapma ve düzey geliştirme çalışmaları gibi etkinlikler yapılabilir. Bu çalışmaları programlama konusunda öğrenme stilleri çok iyi incelenmelidir.
Öğrenme stillerine ilişkin önemli anahtar başlıklar 

  • Her birey öğrenmeye hazırlanma, öğrenme ve hatırlama aşamalarında farklı yollar kullanır.
  • Öğrenme stili kan grubu gibi doğuştan var olan ve yaşama derin etkileri olan bir özelliktir.
  • İşitsel, kinestetik – dokunsal ve görsel öğrenme stillerinden birine veya hepsine sahip olunabilir.
  • Öğrenme stili zaman içinde değişiklik gösterebilir.
  • Öğretmenlerin de farklı öğrenme stilleri vardır .
  • Aile üyelerinin her birinin öğrenme stili farklı olabilir.
  • Hiçbir öğrenme stili diğerinden daha iyi ya da kötü değildir.
  • Herkesin güçlü yanları vardır ancak herkesin farklı güçlü yanları vardır.

Öğrenme Stilini Bilmenin Eğitime Katkısı Nedir?

Kendi öğrenme stili hakkında bilgi sahibi olan kişilerin öğrenmeye ilgileri artar, daha iyi “öğrenen” olurlar.

Öğrenme stilinin farkına varan ve önemini bilen öğrenci, hem kendini hem de çevresindeki kişileri daha iyi anlar, çevresiyle daha olumlu ilişkiler kurar.

Öğrenme stilleri hakkında bilgilenen veliler, evdeki çalışma ortamının düzenlenmesini ve çalışma zamanını öğrenci için en verimli olacak şekilde planlar.

Öğrencilerinin öğrenme stillerini bilmek, öğretmenin sınıfını daha iyi tanımasını, derslerini bireysel farklılıkları göz önünde bulundurarak tasarlamasını ve daha verimli bir öğrenme süreci yaratabilmesini sağlar.

THE INDIVIDUAL-BASED EDUCATION MODEL 

The Individual-Based Education Model aims to identify individual differences in students' learning styles and to plan the teaching process based on these differences. People's learning styles are as specific as their fingerprints. The better these learning styles are known, the more we can contribute to a successful learning experience for students. There are students who learn slowly and fast in a classroom. As the number of students in the classroom increases, the time allocated to students naturally decreases.

In addition, individual differences between students prevent the whole class from learning at the same time. In such a classroom, some students cannot learn immediately, some students later, and some students at all.

In order to eliminate all these negativities, education should be individualized. Because, in cases where each student takes private lessons (teacher-student one-to-one), the student's success and learning level increase. Based on this, the teacher should also individualize the teaching as much as possible. Learning styles are determined by systematically monitoring each student's interests, abilities and competencies in the process; In the program process, the areas they need support are identified and in-class and extra-curricular individual and group studies are planned and implemented. It is aimed for each student to reach the highest level they can reach.

For this, small homogeneous groups of 3-5 students with similar characteristics should be formed in the classroom. Learning in these groups should have a structure in which students are active. The teacher's role is to guide the groups. According to this technique;

  • Each student's learning speed and level is unique,
  • Student centered,
  • Students do individual studies and homework,
  • The student actively participates in teaching activities,
  • Students in groups decide how to learn and take responsibility,

To meet the individual needs of the students in these groups, activities such as rotating daily work, improving skills, doing planned group work and level development activities can be carried out. In these studies, learning styles about programming should be examined very well.

Important key topics regarding learning styles

  • Each individual uses different ways at preparing for learning, learning and remembering steps.
  • Learning style is a congenital feature like blood type and has deep effects on life.
  • One or all of the auditory, kinesthetic - tactile and visual learning styles can be had.
  • Learning style can change over time.
  • Teachers also have different learning styles.
  • The learning style of each family member may be different.
  • No learning style is better or worse than another.
  • Everyone has strengths, but everyone has different strengths.

What is the Contribution of Knowing the Learning Style to Education?

People who have information about their learning style increase their interest in learning, they become better "learners".

Being aware of the learning style and its importance, the student understands himself and the people around him better, and establishes more positive relationships with his environment.

Parents, who are informed about learning styles, plan the arrangement of the working environment at home and the working time in the most efficient way for the student.

Knowing the learning styles of the students enables the teacher to get to know his / her classroom better, to design his lessons considering individual differences, and to create a more efficient learning process.

 

0541 380 72 32