Safa Foreign Languages - SFL

Anadolu Koleji Yabancı Diller

DİL EĞİTİMİNDE MOTİVASYONUN ETKİSİ

Motivasyon ikinci bir dil öğrenirken başarılı olmak için kilit bir unsurdur. Öğrenicilere bir amaç ve takip edecekleri gidişatı öngörür. Bu nedenle dil öğreniminde kilit bir rolü vardır.

Daha net bir fikir edinmek için motivasyon kelimesinin anlamını öğrenmek yararlı olacaktır.

Motivasyon teriminin bir çok farklı tanımı vardır.

Crookes ve Schmidt’e göre (1991) ; motivasyon 2.bir dil öğrenme hedefi doğrultusunda öğrenicinin uyumudur.

Ellliot ve Covington’a göre (2001) ; motivasyon insanların davranışları, istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda gerekçeler sunar.

Ayrıca motivasyon bir kişinin davranışının gidişatını veya bir davranışın ve aksi yönde bir davranışın tekrar edilmek istenmesinin nedeni olarak tanımlanabilir.

Motivasyon 4 kategoride sınıflandırılabilir:

  • Araçsal (yardımcı) motivasyon
  • Bütünleyici (birleştirici) motivasyon
  • İçsel( yaradılıştan gelen) motivasyon
  • Dıştan gelen (edinimsel) motivasyon

Araçsal motivasyon kariyerde ilerleme, maaş ikramiyesi alma veya üniversiteye girmek gibi araçsal amaçlara ulaşmak için dil edinimini bir araç olarak kullanmayı ifade eder.

Bütünleyici motivasyon kendilerini 2. Bir dil grubunun kültürüne dahil etmek isteyen öğrenicileri ifade eder.

İçsel motivasyon bir şeyleri hiç ödül olmaksızın sadece eğlenmek için yapma eylemidir.

Dışsal motivasyon ödül odaklı davranıştır. Bu bir tür edimsel şartlanmadır.bu motivasyon türünde bir öğrenci için övgü , not , sosyal aktivite etkinliği kullanılabilir.

Eğer motivasyon türleri okullarımızda ve günlük yaşamımızda doğru bir şekilde kullanılabilirse ,bir çok öğrenci ve bir çok insan ikinci dil öğreniminde başarılı olacaktır.

 

THE IMPACT OF MOTIVATION ON SECOND LANGUAGE LEARNING

Motivation is key factor to be successful while learning a second language. It provides learners with an aim and direction to follow. Therefore it has a key role in language learning.

It will be useful to learn the meaning of motivation to be clear understanding.

There are many different definitions fort the term motivation:

According to Crookes and Schmidt(1991) motivation is learner’s orientation regarding the goal of learning a second language.

According to Ellliot and Covington(2001) motivation gives reasons for people’s actions, desires and needs.

Motivation can also be defined as one’s direction to behavior or what causes a person to want to repeat a behavior and vice versa.

Motivation can be classified in four categories. These are:

  • Instrumental motivation
  • Integrative motivation
  • Intrinsic motivation
  • Extrinsic motivation

The instrumental motivation refers to acquiring a language as a means for obtaining instrumental objectives such as furthering a career , getting a salary bonus or getting into a university.

The integrative motivation describes learners who want to integrate themselves into the culture of the second language group.

Intrinsic motivation is the act of doing something for only enjoy it without any reward.

Extrinsic motivation is reward driven behavior . ıt is a kind of operant conditioning . ın this motivation type it can be used praise, mark, social activity for a student

If the types of motivation are implemented properly in our schools and in our daily life ,a lot of student and a lot of people will be successful in second language learning.

 

LEYLA KAŞAĞICI

0541 380 72 32