Safa Foreign Languages - SFL

Safa Eğitim Kurumları Yabancı Diller

ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ KİMLİKLERİNE İLİŞKİN TUTUMU

 

Profesyonel kimlik, bir mesleğe ve mesleğe üyeliğine göre algılanış haliyle kişinin kendisidir. Profesyonel kimlik, kişinin mevcut veya beklenen mesleki yaşamlarında kendilerini tanımladıkları inanç ve tutumlar, değerler, güdüler ve deneyimler yoluyla yaratılır. Öğretmen kimliği uzmanlar tarafından farklı şekillerde tanımlanmıştır.

Bazı uzmanlar bunu öğretmenlerin bilinçli veya bilinçsiz olarak yaptıkları kavramsallaştırma olarak tanımlamaktadır. Kavramsallaştırılmış süreçler de deneyimlerine, ortamlarına, koşullarına, beklentilerine, önyargılarına ve kültürel geçmişine bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazıları bunu ‘’düşünmeyi öğrenmek, öğretmen gibi tanımayı öğrenmek,öğretmen gibi hissetmeyi öğrenmek,davranmayı öğrenen bir öğretmen gibi” olarak tanımlıyor. Öğretmen kimliği net bir şekilde tanımlanamasa da gerekli olduğu uzmanlar tarafından kabul edilmektedir. Öğretmenlerin mesleki kimlikleri, erken çocukluk deneyimlerinden, önceki öğretim deneyimlerinden, önemli kişilerden veya ilk yıllarda öğretmenlerin rol modellerinden etkilenir. Profesyonel bir kimlik geliştirirken duygu ve motivasyon gibi iç etkenler ile deneyimler gibi dış etkenler de oldukça etkilidir. Son olarak atanan hizmetiçi öğretmenler birçok kişisel ve yapısal etkiyle uğraşmak zorundadırlar. Okul organizasyonunda ve sınıflarda yapısal etkiler ortaya çıkarken, postmodernizmde güç yapıları olarak ifade edilen okul yönetimi, çocuklar, ebeveynler ve meslektaşlar arasındaki etkileşimler sonucunda kişisel değişimler yaşanmaktadır. Dolayısıyla tüm bu etkiler öğretmenlerin kimlik yapısının oluşmasında önemli rol oynamaktadır.

Bazı araştırmalar öğretmenlik mesleğinin başlangıcında öğretmenlerin yaşadığı tüm mesleki kimlik stresinin sabit olmadığını ve değişebileceğini göstermiştir. Sonuç ise üç boyuttadır: yeni öğretmenlerin rolü, "öğrenci olmaktan öğretmenliğe değişen rol", "gerçek destek ve öğrenciler için istek arasındaki çatışma" ve "öğretmeyi öğrenmek"’tir. Öğretmen kimlikleri okuldaki koşulların ve bağlamların da etkisi altındadır. Öğretmen kimliği kavramı, öğretmenlerin mesleki çalışmalarında ve uygulamalarında kişisel deneyimlerine ve kişisel geçmişlerine dayanarak yaşamlarında önemli buldukları şeyleri yapması olarak ifade edilebilir. Etkili bir öğretmen kimliğini oluşturan unsurlar: konu uzmanlığı, öğretim yöntemleri, sınıf yönetimi, yöneticiler ve velilerle etkili ilişkiler olarakta tanımlanabilir. Ayrıca öğretmen kimliği, ırk, sınıf, cinsiyet, dil, yaş ve kariyer aşaması gibi birçok faktörden oluşur. Bu nedenle, öğretmenlerin kimliğinin tam olarak tanımlanması olası görükmemektedir. Bireyin onları nasıl algıladığı ve anlamlandırdığı,iş tatmini ve başarı da bu faktörlerin nesnel varlığı kadar büyük ölçüde etkilidir. Bu bakımdan profesyonel kimlik sosyal bir inşa sürecidir. Öğretmen adaylarının öğretmen yetiştirme programlarında ilerledikçe ve günümüzün zorlu koşullarında öğretmen oldukça,öğretmenlik profesyonel kimliğini kazanmaları beklenmektedir. Bir öğretmenin profesyonel kimliği, öğretmen hazırlık programlarına girmeden önce başlar ve programa girdiklerinde gelişmeye devam eder. Bu nedenle öğretmen adaylarının öğretime yönelik algılarını ortaya çıkarmak ve bu konudaki algılarını karşılaştırmak için araştırmalara ihtiyaç vardır. Öğretmen kimliği kavramı sadece kişisel, psikolojik değil, sosyal ve sosyolojik olarak da tartışılmalıdır. Öğretmen kimliğinin oluşumunda hem kişisel hem de sosyal yönler çok önemlidir. Bu kavramsal ve uygulamalı nitelikte öğretmen kimliği, öğretmen olarak öğretmendir. Öğretmen kimliği özellikleri, öğretmen gelişiminin çeşitli dallarında ve öğretmen gelişim aşamalarında da bulunur. Branşlara göre öğretmen kimliği her branş için farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Profesyonel kimlik, öğretmenlerin branşlarının içeriğini ne kadar bildiklerini, öğrettiklerini ve öğretim sırasında öğrencilerle nasıl etkileşime girdiklerini de yansıtır. Öğretmen kimliği, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini iyileştirmek ve toplumdaki bir meslek olarak yerlerini inşa etmelerini sağlamak için önemli bir çerçeve sağlar.

Özetle, öğretmen kimliğinin ilişkisel, ilerici, dinamik ve değişime açık bir yapıda olduğu ortaya çıkar. Öğretmen kimliği sabit bir özellik değildir. Tecrübe ile pekiştirilebilen, kazanılabilen ve yeniden şekillendirilebilen bir yapıdadır.

Teacher Burcu ŞAT

 

   TEACHERS' SENSE OF THEIR PROFESSIONAL IDENTITY

Professional identity is one's self as perceived in relation to a profession and to one's membership of it. Professional identity is created through one's beliefs and attitudes, values, motives and experiences through which individuals define themselves, in their current or anticipated professional life. Teacher identity is defined by experts in different ways.

Some experts define it as the conceptualization that teachers have consciously or unconsciously. Conceptualized processes may also differ from person to person depending on their experiences, environment, conditions, expectations, prejudices and cultural background. Some define it as learning to think,“ learning to know like a teacher ”,“ learning to feel like a teacher ”,“ like a teacher learning to act ”. Even if the teacher identity cannot be clearly defined, it is accepted by the experts that it is essential. Teachers' professional identities are influenced by early childhood experiences, previous teaching experiences, important people, or teacher role models in early years. While developing a professional identity, internal factors such as emotion and motivation, and external factors such as experiences are quite effective. In service teachers which are appointed lastly have to deal with many personal and structural effects. Structural effects occur in school organization and classrooms, while personal effects are experienced as the result of interactions between school management, children, parents and colleagues, expressed as power structures in postmodernism. Thus, all these effects play an important role in the formation of teachers' identity structure.

Some studies have shown that all the professional identity stress experienced by teachers at the beginning of the teaching profession is not stable and is subject to change. The result is in three dimensions: the role of new teachers, "the role that varies from being a student to being a teacher", "conflict between actual support and desire for students" and "learning to teach". Teacher identities are under the influence of conditions and contexts in school. The concept of teacher identity can be expressed as teachers' doing what they find important in their lives based on their personal experience and personal background in their professional work and practice. Elements that form an effective teacher identity; subject expertise, teaching methods, classroom management, effective relationships with managers and parents. It also consists of many factors such as teacher identity, race, class, gender, language, age and career stage. Therefore, a description of teachers' identity is not possible. How the individual perceives and makes sense of them is largely influential as well as the objective presence of these factors in job satisfaction and success. In this respect, professional identity is a social building process. As teacher candidates progress in teacher education programs and become teachers in today's challenging conditions, they are expected to take on the teacher professional identity. The professional identity of a teacher begins before they have entered teacher preparatory programs and continue to improve as they enter the program. For this reason, researches are needed to discover pre-service teachers' perceptions about teaching and to compare their perceptions about this issue. The concept of teacher identity must be discussed not only personally, psychologically, but also socially and sociologically. Both personal and social aspects are very important in the formation of teacher identity. In this conceptual and applied qualification, teacher identity is a teacher as a teacher. Teacher identity features are also found in various branches of teacher development and stages of teacher development. According to the branches, teacher identity is described in different ways for each branch. Professional identity reflects how much teachers know their branch content, how effective and confident they teach and how they interact with students during teaching. Teacher identity provides an important framework for improving teachers' professional development and enabling them to build their places as a profession in society.

 In summary, teacher identity appears in a relational, progressive, dynamic and open to change structure. Teacher ID is not a fixed feature. It is a structure that can be reinforced, gained and reshaped  with experience. 

 Teacher Burcu ŞAT

 

 

 

 

0541 380 72 32