Safa Foreign Languages - SFL

Safa Eğitim Kurumları Yabancı Diller

PEER EDUCATION

“Education is not to fill a vase with water, but to help a flower grow in its own way”

JOHN DEWEY

Peer education is an education method that shapes the habits of cooperation, assisting and reaching the goal together in the learning processes of young individuals based on mutual interaction, and most importantly, enabling them to learn from each other.

When peer education takes place in a controlled environment and pedagogical conditions, it gives at least 6 times more productive results than alternative models.

Should peers assist? Before we answer that question, let's define peer-assisted learning. Basically, peer-assisted learning involves a teacher partnering classmates together to complete academic tasks for the benefit of both parties. Peer-assistance is an important part of most classrooms and is especially beneficial for ELLs for a number of reasons.

  • Confused or lost students can turn to a classmate who does understand and speaks their native tongue.
  • Students who absorb material quickly can help students who are having difficulty.
  • A classmate may be able to explain the teacher's words in a way that is more understandable.

Another huge advantage of this approach is that students can share their strengths and bolster their weaknesses. For example, one student may be great at English but poor at math while another is good at math but struggles with English. It's this type of pairing that you want to look for when assigning partners to undertake the strategies suggested in this lesson.

ELLs typically divide their language ability into four areas: speaking, reading, writing and listening. This peer-assisted strategy focuses primarily on reading, but also incorporates speaking and listening and should be used with pairs in which one student is a confident reader and the other is not.

  • Both students read the same passage.
  • The weaker reader orally summarizes the passage to the stronger reader.
  • The stronger reader listens carefully and then offers feedback.

Peer-assisted doesn't mean that the smart kids tutor the stragglers; it means that each student in the pairing offers something useful. While it may not always be a 50/50 collaboration, each student should be able to contribute something of value. Also, don't forget to change the pairings regularly so that students are interacting and communicating with different classmates.

We wish all of our students to grow up mentally and physically healthy, or rather to be raised by us...

 

AKRAN EĞİTİMİ

“Eğitim bir vazoyu suyla doldurmak değil, bir çiçeğe kendi tarzında büyüyebilmesi için yardımcı olmaktır”

JOHN DEWEY

Akran eğitimi, küçük bireylerin karşılıklı etkileşime dayanan öğrenme süreçlerinde işbirliği, asiste etme ve birlikte hedefe ulaşma alışkanlıklarını şekillendiren, en önemlisi birbirlerinden öğrenmelerini sağlayan eğitim metodudur.

Akran eğitimi kontrollü ortamda ve pedagojik koşullarda gerçekleştiğinde alternatif modellere göre en az 6 kat daha verimli sonuçlar vermektedir.

Akranlar birbirine yardım etmeli mi? Bu soruyu cevaplamadan önce, akran destekli öğrenmeyi tanımlayalım. Temel olarak, akran destekli öğrenme, her iki tarafın da yararına akademik görevleri tamamlamak için sınıf arkadaşlarıyla ortak çalışan bir öğretmen içerir. Akran yardımı çoğu sınıfın önemli bir parçasıdır ve çeşitli nedenlerle ELL'ler için özellikle faydalıdır. Bu metotta:

  • Konuyu anlayamamış öğrenciler, ana dillerini anlayan ve konuşan bir sınıf arkadaşına başvurabilirler.
  • Materyalleri çabuk özümseyen öğrenciler, zorluk çeken öğrencilere yardımcı olabilir.
  • Bir sınıf arkadaşı, öğretmenin sözlerini daha anlaşılır bir şekilde açıklayabilir.

Bu yaklaşımın bir başka büyük avantajı da öğrencilerin güçlü yanlarını paylaşabilmeleri ve zayıf yanlarını destekleyebilmeleridir. Örneğin, bir öğrenci İngilizcede harika ama matematikte zayıfken, bir diğeri matematikte iyi ama İngilizce ile mücadele ediyor olabilir. Yapılması gereken birbirinin eksiğini tamamlayacak olan öğrencilerin eşleştirilmesidir.

ELL'ler tipik olarak dil becerilerini dört alana ayırır: konuşma, okuma, yazma ve dinleme. Bu akran destekli strateji, öncelikle okumaya odaklanır, ancak aynı zamanda konuşma ve dinlemeyi de içerir. Bu sebeple bir öğrencinin kendinden emin bir okuyucu olduğu ve diğerinin olmadığı çiftlerle kullanılmalıdır. Örneğin:

  • Her iki öğrenci de aynı pasajı okur.
  • Daha zayıf okuyucu, daha güçlü okuyucuya geçişi sözlü olarak özetler.
  • Daha güçlü okuyucu dikkatle dinler ve ardından geri bildirimde bulunur.

Akran destekli, zeki çocukların geride kalanlara ders verdiği anlamına gelmez; bu, eşleştirmedeki her öğrencinin faydalı bir şey sunduğu anlamına gelir. Her zaman 50/50 işbirliği olmasa da, her öğrenci değerli bir şeyler katabilmelidir. Ayrıca, öğrencilerin farklı sınıf arkadaşlarıyla etkileşim kurması ve iletişim kurması için eşleştirmeleri düzenli olarak değiştirmeyi unutmayın.

Tüm öğrencilerimizin zihnen ve bedenen sağlıklı yetişmesi, daha doğrusu bizler tarafından yetiştirilmesi temennisiyle…

Gülçin ÇAVUŞOĞLU

0541 380 72 32